Familieopstelling

27.0087.00

Plaats: Cordium; de Ruyterstraat 65, Nijmegen
Dag: zaterdagochtend (zie data in formulier)
Koffie/thee vanaf: 9.00 uur
Start: 9.30 – 12.30 uur

De workshop familieopstelling is bedoeld voor iedereen die iets wil veranderen, maar waarbij dit om de één of andere reden niet (helemaal) lukt. Dit kan zijn in werk of privésfeer of specifieke patronen die je graag wil doorbreken.

Artikelnummer: N/B Categorie:

Beschrijving

Wat is een familieopstelling?

Al het gedrag heeft een oorsprong. Een familieopstelling is een mooie ervaring en maakt duidelijk wat de onbewuste oorzaak is achter je gedrag en waar bepaalde blokkades vandaan komen. Dit doe je niet met je eigen familieleden, maar met andere deelnemers die de positie van jouw familieleden innemen. Dat kan het gezin uit je jeugd of je huidige gezinssamenstelling zijn.

De opstelling helpt je inzichten te geven in het grotere geheel (je systeem) waar je onderdeel van bent vanuit je ervaringen, je relaties, je jeugd en het hier en nu. Sommige patronen worden zelfs van generatie tot generatie overgedragen en worden pas doorbroken als ze zichtbaar worden. Hierdoor kunnen zaken op zijn plek vallen, zullen dingen gaan ‘klikken’ en zul je merken dat je milder naar jezelf kan zijn en je meer open staat voor verandering. Vaak kun je dingen direct opruimen en gaan er enige tijd na je deelname al ‘als vanzelf’ dingen verschuiven.

Deelname vraagsteller

De vraagsteller brengt een vraag in waar hij of zij tegenaan loopt. Tijdens de workshop zal de vraag aan bod komen en zullen andere deelnemers (representanten) zich vanuit een innerlijke beweging in de ruimte opstellen naar het familiesysteem van de vraagsteller.

Via systemische interventies gericht op bewust- en heelwording, wordt helder wat de verstrikking is. Door deze ervaring ontstaan er nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Deelname representant/ toeschouwer

Ben je helemaal nieuw in systemisch werk en familieopstellingen, dan kun je eventueel eerst als toeschouwer of representant deelnemen, zodat je kunt zien en ervaren wat het is en wat het voor je kan betekenen. Dit kan indirect al heel veel opleveren, omdat veel situaties herkenbaar zijn voor anderen.

Bert Hellinger, de grondlegger van het systemisch werk en familieopstellingen zegt: “Elke familieopstelling is voor iedereen.” Al uit het zich voor iedereen in een andere vorm, wij mensen hebben veelal dezelfde thema’s. Dat maakt dat je ook als representant of als toeschouwer in de workshop geraakt kunt worden en/ of iets voor jezelf in beweging zet.

De familieopstellingen worden begeleid door Désirée Farro-Joosen. Désirée heeft jarenlang ervaring in het begeleiden van familie- en onderwijsopstellingen. Hieruit is ook haar passie GroepsGeluk ontstaan. Zij creëert een veilige bedding waarin zichtbaar kan worden wat gezien wil worden. Opgeleid door verschillende instituten en opstellers, laat zij zich het meest inspireren door haar opleiders Jolanda Vleugel van opleidingsinstituut voor integrale coaching en therapie en Elmer Hendrix. Elmer, van het instituut voor systemisch werk, is onder andere bekend door zijn boeken “Zinnen die de Ziel raken en “Tao en de kunst van familieopstellingen.” Hij is de opleider van Els van Steijn, coach en opsteller, die de bestseller “de Fontein” schreef. De werkwijze van Desiree is nauw verbonden met de werkwijze van hen.

Klankschalen

Met enige regelmaat begeleidt Rinske de familieopstellingen met haar klankschalen. Rinske leerde Désirée kennen bij GroepsGeluk. Daar ontstond het idee om opstellingen met klank te combineren. Twee energiestromen die elkaar versterken en nog meer magie brengen. Uit het hoofd en in het lichaam om te voelen. De helende klanken ondersteunen het proces van wat zichtbaar wil worden in opstellingen. De trillingen van klankschalen en andere instrumenten werken door in patronen in jezelf en de dynamiek eromheen.

Bijdrage

De factuur die je na inschrijving ontvangt, kun je indienen bij je zorgverzekeraar. AllesKids&Co staat vermeld in het ledenregister van de NFG  en de RBCZ. Daardoor vergoeden verschillende zorgverzekeraars, geheel of gedeeltelijk de kosten.

Kosten: €27,-

Vraag inbrengen: €87,-

Totaal 18 deelnemers & er kunnen maximaal 3 vragen ingebracht worden.

Je bent van harte welkom om mee te ervaren. Je kunt je aanmelden als representant en/of een vraag inbrengen.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je alvast wat meer weten over familieopstellingen? Luister dan naar de podcast van Elmer Hendrix, die uitleg geeft over de kracht van familieopstellingen en systemisch werk en enkele vragen van luisteraars behandelt.

13 beoordelingen voor Familieopstelling

 1. Marleen

  De fijn, warme en veilige sfeer maakte dat ik mijn vraag in alle eerlijkheid en openheid kon stellen. Het ervaren van het antwoord is iets dat diep in mijn doorwerkt en dat met de tijd uiteindelijk duidelijkheid zal geven. Maar de rust dat ik weet waar een oorzaak ligt, maakt dat mezelf die tijd ook kan gunnen.
  Het gebruik van de klankschalen was voor mij een zeer welkome bonus.

 2. Astrid

  Familieopstellingen bij Desiree en Rinske. Een prachtige, inzichtelijke en unieke ervaring. Ik ben al eerder bij een familieopstelling geweest. Maar ik heb nu voor het eerst echt kunnen voelen wat het met je doet als representant. Allereerst omdat Desiree heel goed ziet en voelt waar aandacht naar toe moet. Zij stelt hierbij de juiste vragen voelt dingen goed aan. Het voelt veilig en ze neemt echt de tijd voor elke vragensteller. Zo fijn om dit te mogen ervaren. Rinske begeleidt de opstellingen met haar klankschalen. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor beter kan voelen en me kan openstellen. Echt een geweldige combinatie. Ik ga zeker nog een keer.

 3. Babs

  Het was voor mij de eerste keer dat ik een familieopstelling bijwoonde. Ik vond de veiligheid en de warmte in de groep heel erg fijn. Het was een bijzondere ervaring. Het proeft naar meer, waarbij ik ook mijn eigen vraag in zou brengen. Dankjewel en zeker tot ziens. Liefs Babs

 4. Marijn

  Voor mij was het de tweede keer dat ik een familieopstellingen ochtend bij Désirée bij mocht wonen. Mijn voorkennis was vooral theoretisch met een kleine praktijk ervaring. Door de intensieve ochtenden is er een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan. Wat bijzonder, zo puur, zo magisch, energiek, emotioneel, gevoelig en intens. Het indringende geluid van de klankschalen maakt het helemaal af, als muziek tijdens een film. Ik kan het werkelijk iedereen aanraden om een familieopstelling bij Désirée bij te wonen. Door deel uit te maken van het grotere geheel, de verbinding tussen ons als mensen en onze geschiedenis te mogen voelen. Door de helende woorden te horen en te ervaren welke beweging in het systeem er daardoor mogelijk is. Ongelofelijk om te ontdekken dat onze geschiedenis zijn sporen zo achterlaat, soms vele generaties nadien. Ik begin de wereld en al het leed op de wereld stukje bij beetje steeds meer te begrijpen. Met name door de geschiedenis en zijn invloed niet af te doen als dat wat er is geweest maar te zien als een stukje van dat wat er nog steeds is. Eigenlijk is het niet uit te leggen, maar moet je het gewoon een keertje ervaren.
  Désirée en Rinske dank je wel!

 5. Saskia

  Het is zaterdagochtend.
  We zijn met een groepje van 7 dames én Désirée.
  Zij neemt ons deze ochtend mee een rustige ruimte in waar ze ons zachtjes laat landen.
  Om zo samen het energieke veld van drie familieopstellingen in te kunnen stappen.
  Als representant en een ander brengt ook een vraag in.
  Désirée leidt zeer toegewijd de opstellingen en geeft hier en daar verheldering vanuit de theorie van het systemische werk.
  Eens een juf altijd een juf.
  Het zijn mooie en bijzondere ervaringen die voorbijkomen, ze zijn niet uit te leggen, dat moet je zelf ondervinden.
  Tussendoor drinken we thee, er vallen wat tranen en er is vooral opluchting.
  We sluiten met alle dames de sessie af en om half één loopt iedereen, moe maar voldaan, de zaterdagmiddag in.

  Lieve groet,
  Saskia

 6. Masha Letteboer

  Ik vond het bijzonderen ervaringen. Ik was altijd al geinteresseerd in familieopstellingen maar had er nooit een mogen aanschouwen en deze bijeenkomsten waren een laagdrempelige manier om hier kennis mee te maken. Je kent elkaar niet maar onbewust ben je toch in verbinding. Er komen dingen naar boven die niet helemaal te verklaren zijn. Maar dit maakt me alleen maar nieuwschierig naar meer. Desiree is een hele fijne vriendelijke vrouw die je erg op je gemak stelt. Ik raad het ieder aan om een keer mee te doen al is het maar als representant.

 7. Mitille de Wolf

  Ik ben je zeer dankbaar voor mijn opstelling m.b.t. mijn migraine.
  Ik trok gisteravond een kaart met de tekst: het is al opgelost!
  Ik voelde me aanzienlijk lichter de deur uitgaan afgelopen zaterdag.
  Er is een last van mijn schouders gevallen.
  En dat terwijl ik al vele jaren van alles tegen mijn migraine heb gedaan.
  Voor mij was het precies het juiste moment om dit los te laten.
  Ik vertrouw erop dat dit zo werkt en voel me gezegend.
  Jouw begeleiding hierin is zeer helpend.
  Je straalt veel rust en deskundigheid uit.
  Ik kom graag weer.
  Tot de volgende keer.

 8. Bianca

  Voor de tweede keer mee gedaan met de workshop familieopstellingen van Desirée. Deze keer heb ik een vraag ingebracht. Het was een bijzondere ochtend, waar naar boven kwam wat gezien en afgesloten mocht worden. Met een fijn gevoel de ochtend afgesloten. Bedankt Desirée voor je professionele en warme begeleiding en alle representanten bedankt voor jullie inbreng en aanwezigheid.

 9. Mitille de Wolf

  Als representant bij een workshop heb ik Deziree voor het eerst een familieopstelling zien begeleiden. Vanuit een serene stilte stemt zij zich af op haar intuïtie en maakt verbinding met het systeem van haar client. Ze houdt de opstellingen klein en weet daarbij haarfijn de essentie neer te zetten. Je voelt dat er daadwerkelijk contact wordt gemaakt op zielsnivo en het kloppend is. Als representant en ook als client met een verlangen heb ik ondervonden hoe diep ik verbinding kon maken met mijn eigen familiesysteem. Ik word geraakt door haar mooie en professionele manier van werken.

 10. Bianca Franken

  Zaterdag 9 oktober heb ik deelgenomen aan een workshop familieopstellingen bij AllesKids&Co, onder begeleiding van Désirée. Voor aanvang legt ze uit hoe de ochtend er ongeveer uit gaat zien en hoe zij werkt en wat onze rol eventueel kan zijn.
  Het was een bijzondere ochtend, waarin drie vragen van deelnemers werden opgesteld en die voor mij nogmaals bevestigde hoe sterk een energieveld werkt. Zelfs alleen als toeschouwer zet het toch iets in beweging bij je. Désirée zorgt voor een veilige omgeving, waarin je durft mee te gaan in de beweging die in gang gezet wordt door de opstelling. Ze bewaakt de grenzen van de vraagstellers en participanten. Zowel als toeschouwer en als representant ben ik diep geraakt door wat zichtbaar werd.
  Een mooie, waardevolle besteding van de zaterdagochtend die ik iedereen aan kan raden.

 11. Meike Feenstra-Kemna

  Bizar! Wat een mooie eerste ervaring met de familie-opstelling. Een ochtend met vreemden en ik voelde mij moeiteloos thuis. De veilige sfeer, de rust van Désirée; je voelt gedragen en geborgen en dus kun je geven, dat gaat als vanzelf. Bijzonder om te ervaren hoe je met elkaar een ander kunt helpen, een duwtje in de rug kunt geven, een eerste stap kunt laten zetten, een last kunt verlichten. Tot de volgende keer, heel graag!

 12. Monique Wilms

  Ik heb de workshop familieopstellingen als heel bijzonder ervaren. Het was voor mij de eerste keer om dit op deze manier bij te wonen. Ik vond het fijn om een vraag in te brengen waarbij anderen als representant helder maken wat “verteld mag worden”. Ook om zelf representant te zijn vond ik bijzonder. Daarbij onder jouw bezielende leiding voelt het allemaal heel vertrouwd. Dicht bij je zelf blijven en transparantie zijn jouw sleutelwoorden. Hier kan ik me alleen maar in vinden.
  Deze opstelling heeft me geholpen inzicht te krijgen in de relatie met mijn vader. Nogmaals dankjewel hiervoor!
  Ik hoop zeker nog vaker bij jou te mogen komen. Hetzij voor verdieping in GroepsGeluk (waar ik erg veel mee werk!) ofwel voor persoonlijke inzichten. Allemaal goed!

 13. Monique Gunnewiek

  Op 9 september jl heb ik bij Desiree de workshop familie-opstellingen gevolgd.
  Ik had zelf een vraag ingebracht en heb als representant meegedaan.

  De kracht van Desiree is dat ze snel bij de kern komt van wat gezien wil worden. Ook al is dit in eerste instantie misschien niet wat je zelf had gedacht. Desiree straalt het vertrouwen uit dat wat zich op dat moment aandient, dat dat zichtbaar mag worden. Dit doet ze vanuit een zuivere intentie met respect en oordeelloosheid. Het voelde voor mij als thuiskomen en heel veilig.

  Ik heb deze dag als zeer bijzonder ervaren. Wat het mij als meeste gebracht heeft is wel het inzicht hoezeer we met elkaar verbonden zijn en het voelen wat er op dat moment is. Ik dacht nl dat ik moeite zou hebben met voelen aangezien ik in een controlesysteem ben opgevoed. Nu weet ik dat ik altijd teveel mijn best deed. Het is wat er op dat moment is meer niet.
  Het inzicht wat ik meekreeg over mijn vader heeft nog lang doorgewerkt. Onbewust heb ik ook stukken van mijn moederskant doorleeft door representant te zijn voor iemand anders. Dit gevoel kan ik niet uitleggen..het is meer een weten dat dit stuk ook over mij ging.
  Dank je wel Desiree dat ik door jouw begeleiding veel heb mogen teruggeven wat niet van mij was. Ik voel me sindsdien vele stukken lichter en voel meer eigenliefde dan ooit.

  Hartegroet,
  Monique

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.

FAQs

Het is goed om voorafgaand aan de workshop alvast na te denken over datgene waar je tegen aanloopt. Als het lastig is, kunnen we het ook bespreken.

We geven je enkele voorbeeld hulpvragen. Mogelijk herken je je niet in één van deze vragen maar helpt het je wel je eigen vraag te formuleren:

 • Waarom ervaar ik zoveel stress bij mijn verantwoordelijkheden?
 • Waarom vind ik het moeilijk om verbinding te maken met anderen?
 • Waarom ga ik elke keer weer de discussie aan?
 • Waarom heb ik altijd conflicten met mijn partner/kind/ouder/collega/baas/vriend?
 • Waarom ben ik altijd op zoek naar goedkeuring van anderen?
 • Waarom durf ik de stap niet te zetten als ik iets graag wil?
 • Waarom trap ik steeds weer in dezelfde valkuil?
 • Waarom neem ik steeds beslissingen die anders zijn dan wat ik wil? 
 • Waarom ben ik zo met geld bezig?
 • Waarom kan ik bepaalde verleidingen niet weerstaan en lukt het me niet om aan mijn voornemens te houden?
 • Waarom maak ik alle keuzes op basis van wat anderen willen?
 • Waarom kan ik geen relaties in stand houden?
 • Waarom durf ik niet voor mezelf op te komen of mijn grenzen aan te geven?
 • Waarom trek ik altijd bepaalde personen aan in relaties? 
 • Waarom toont mijn kind probleemgedrag?  

Een vraag hoeft niet per se heel concreet te zijn, en kan ook een gecombineerde vraag zijn. Zolang het een thema is dat jou bezighoudt en belemmert om de persoon te zijn die je wil zijn of het leven te leiden zoals jij dat wil.

Al het gedrag heeft een oorsprong en elk persoon heeft in zijn jeugd en leven onbewust patronen aangeleerd en een systeem opgebouwd, zelfs in een verder onbezorgde jeugd. Tijdens de opstelling zullen we ontdekken waar dit bij jou is ontstaan. Zelfs als je helemaal geen feiten benoemt, zullen representanten dit proberen in te voelen. Dit gaat helemaal niet over het oprakelen van het verleden of ontdekken waar schuld ligt, maar veel meer over de verklaring en het doorbreken van je eigen patronen en conditionering in het hier en nu.

Representanten hebben geen informatie en hoeven geen rol aan te nemen, maar werken op basis van hun gevoel. Je hoeft dus niet te acteren of een rollenspel uit te voeren. Je wordt als het ware bewogen, je kan gevoelens ervaren die niet van jezelf zijn of een fysieke reactie teweegbrengen. Iedereen kan dit, zelfs als je dit helemaal niet van jezelf verwacht. Mocht je dit proberen en het lukt niet, dan is dat geen probleem of indien nodig helpen we je erbij of neemt een andere representant het over. Vaak gebeuren er onverklaarbare dingen en weten representanten dingen die ze niet kunnen weten. We staan er niet bij stil hóe dit kan, maar weten wel dat het enorm waardevol kan zijn bij de familieopstelling.

Ja. Deze workshop is geschikt voor iedereen die vastloopt of patronen wil doorbreken en het idee heeft dat er iets is dat makkelijker of beter kan. Het maakt dus niet uit hoe oud je bent, wat je achtergrond is, of je wel of geen partner of gezin hebt en of je al ervaring hebt met familieopstellingen; elk mens heeft een systeem. Ook als je op persoonlijk vlak al veel werk hebt verricht, maar het gevoel hebt er nog niet helemaal te zijn, kan de workshop je verder helpen.

Ja dat kan. Afhankelijk van hoe emotioneel volwassen een kind is vanaf ongeveer 15 jaar.

Dat kan, als dit voor jou een steun is tijdens de workshop. Samen deelnemen kan soms veiliger lijken, maar het is wel belangrijk dat je jezelf kan zijn en het niet juist belemmerend werkt.

Ja, dat kan altijd, ongeacht de leeftijd van je kind.

Dat kan als er nog ruimte voor is, de kosten kunnen dan achteraf verrekend worden.

Representanten melden zich altijd vrijwillig; je kan dus wachten met deelname tot je je er goed bij voelt. Mocht je de eerste keer liever alleen toekijken, dan is dat ook prima. We hopen een veilige sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf durft te zijn.

Nee, tijdens de familieopstelling nemen andere deelnemers die elkaar doorgaans niet kennen de positie in van de familieleden en dus niet je echte familieleden. Dit werkt vaak nog beter, omdat er bij de representanten geen belemmeringen zijn om moeilijke of gevoelig liggende onderwerpen te uiten.

Een familieopstelling kan je enorm verder helpen, met uiteenlopende onderwerpen. Enkele voorbeelden waarbij de workshop kan helpen:
– nieuwe of betere verbindingen maken met anderen;
– blokkades oplossen zodat energie weer kan stromen en je jezelf meer open kan stellen;
– Je helpen om je leven meer voldoening of richting te geven;
– Je duidelijkheid geven binnen je huwelijk of relatie;
– je helpen afstand te nemen van ongezonde patronen (bijv. in relatie tot communicatie, geld, drank, liefde, eten, etc.)
– Je privéleven of werk een impuls geven;
– Helpen je angsten te overwinnen;
– Fysieke of mentale klachten door bijvoorbeeld stress herstellen;
– Spanningen binnen je gezin of andere relaties verhelpen;
– Gevoelens van schuld of schaamte verwerken naar bijvoorbeeld je ouders;
– Belemmerende patronen van jezelf helpen doorbreken. In sommige gevallen ook van je kinderen, zeker als deze patronen van generatie tot generatie overgebracht worden. 

Twijfel je nog of heb je andere vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen.