We houden de groepen altijd klein met maximaal 13 representanten en 3 vraagstellers.

Het is goed om voorafgaand aan de workshop alvast na te denken over datgene waar je tegen aanloopt. Als het lastig is, kunnen we het ook bespreken.

We geven je enkele voorbeeld hulpvragen. Mogelijk herken je je niet in één van deze vragen maar helpt het je wel je eigen vraag te formuleren:

 • Waarom ervaar ik zoveel stress bij mijn verantwoordelijkheden?
 • Waarom vind ik het moeilijk om verbinding te maken met anderen?
 • Waarom ga ik elke keer weer de discussie aan?
 • Waarom heb ik altijd conflicten met mijn partner/kind/ouder/collega/baas/vriend?
 • Waarom ben ik altijd op zoek naar goedkeuring van anderen?
 • Waarom durf ik de stap niet te zetten als ik iets graag wil?
 • Waarom trap ik steeds weer in dezelfde valkuil?
 • Waarom neem ik steeds beslissingen die anders zijn dan wat ik wil? 
 • Waarom ben ik zo met geld bezig?
 • Waarom kan ik bepaalde verleidingen niet weerstaan en lukt het me niet om aan mijn voornemens te houden?
 • Waarom maak ik alle keuzes op basis van wat anderen willen?
 • Waarom kan ik geen relaties in stand houden?
 • Waarom durf ik niet voor mezelf op te komen of mijn grenzen aan te geven?
 • Waarom trek ik altijd bepaalde personen aan in relaties? 
 • Waarom toont mijn kind probleemgedrag?  

Een vraag hoeft niet per se heel concreet te zijn, en kan ook een gecombineerde vraag zijn. Zolang het een thema is dat jou bezighoudt en belemmert om de persoon te zijn die je wil zijn of het leven te leiden zoals jij dat wil.

Al het gedrag heeft een oorsprong en elk persoon heeft in zijn jeugd en leven onbewust patronen aangeleerd en een systeem opgebouwd, zelfs in een verder onbezorgde jeugd. Tijdens de opstelling zullen we ontdekken waar dit bij jou is ontstaan. Zelfs als je helemaal geen feiten benoemt, zullen representanten dit proberen in te voelen. Dit gaat helemaal niet over het oprakelen van het verleden of ontdekken waar schuld ligt, maar veel meer over de verklaring en het doorbreken van je eigen patronen en conditionering in het hier en nu.

Representanten hebben geen informatie en hoeven geen rol aan te nemen, maar werken op basis van hun gevoel. Je hoeft dus niet te acteren of een rollenspel uit te voeren. Je wordt als het ware bewogen, je kan gevoelens ervaren die niet van jezelf zijn of een fysieke reactie teweegbrengen. Iedereen kan dit, zelfs als je dit helemaal niet van jezelf verwacht. Mocht je dit proberen en het lukt niet, dan is dat geen probleem of indien nodig helpen we je erbij of neemt een andere representant het over. Vaak gebeuren er onverklaarbare dingen en weten representanten dingen die ze niet kunnen weten. We staan er niet bij stil hóe dit kan, maar weten wel dat het enorm waardevol kan zijn bij de familieopstelling.

Ja. Deze workshop is geschikt voor iedereen die vastloopt of patronen wil doorbreken en het idee heeft dat er iets is dat makkelijker of beter kan. Het maakt dus niet uit hoe oud je bent, wat je achtergrond is, of je wel of geen partner of gezin hebt en of je al ervaring hebt met familieopstellingen; elk mens heeft een systeem. Ook als je op persoonlijk vlak al veel werk hebt verricht, maar het gevoel hebt er nog niet helemaal te zijn, kan de workshop je verder helpen.

Ja dat kan. Afhankelijk van hoe emotioneel volwassen een kind is vanaf ongeveer 15 jaar.

Dat kan, als dit voor jou een steun is tijdens de workshop. Samen deelnemen kan soms veiliger lijken, maar het is wel belangrijk dat je jezelf kan zijn en het niet juist belemmerend werkt.

Ja, dat kan altijd, ongeacht de leeftijd van je kind.

Dat kan als er nog ruimte voor is, de kosten kunnen dan achteraf verrekend worden.

Representanten melden zich altijd vrijwillig; je kan dus wachten met deelname tot je je er goed bij voelt. Mocht je de eerste keer liever alleen toekijken, dan is dat ook prima. We hopen een veilige sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf durft te zijn.

Nee, tijdens de familieopstelling nemen andere deelnemers die elkaar doorgaans niet kennen de positie in van de familieleden en dus niet je echte familieleden. Dit werkt vaak nog beter, omdat er bij de representanten geen belemmeringen zijn om moeilijke of gevoelig liggende onderwerpen te uiten.

Een familieopstelling kan je enorm verder helpen, met uiteenlopende onderwerpen. Enkele voorbeelden waarbij de workshop kan helpen:
– nieuwe of betere verbindingen maken met anderen;
– blokkades oplossen zodat energie weer kan stromen en je jezelf meer open kan stellen;
– Je helpen om je leven meer voldoening of richting te geven;
– Je duidelijkheid geven binnen je huwelijk of relatie;
– je helpen afstand te nemen van ongezonde patronen (bijv. in relatie tot communicatie, geld, drank, liefde, eten, etc.)
– Je privéleven of werk een impuls geven;
– Helpen je angsten te overwinnen;
– Fysieke of mentale klachten door bijvoorbeeld stress herstellen;
– Spanningen binnen je gezin of andere relaties verhelpen;
– Gevoelens van schuld of schaamte verwerken naar bijvoorbeeld je ouders;
– Belemmerende patronen van jezelf helpen doorbreken. In sommige gevallen ook van je kinderen, zeker als deze patronen van generatie tot generatie overgebracht worden. 

Twijfel je nog of heb je andere vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen.