Joyce

Jeetje, een tijdje geleden kreeg ik een gezinsopstelling. Die was gewonnen door een vriendin op Facebook en ik mocht er gebruik van maken. Open ging ik erheen. Toch best spannend als je niet weet wat je kunt verwachten. Désirée is een lieve, hartelijke, open vrouw, waardoor je haar al gauw vertrouwd.

We begonnen met het opzetten van ons gezin, met langzamerhand de familie erbij. Wat verhalen kwamen los. En voor ik het weet sta je even later op vilten rondjes en wordt je familie nog eens besproken. Vanwege de zorgen die ik mij maakte over mijn moeder, tante en oma besloot Désirée dat ik hiervoor maar wat stenen moest dragen om zo de last te voelen die ik met mij mee droeg. Désirée ontpopte zich tot mijn moeder, oma en tante en vertelde mij wat ik hen kon zeggen om de lasten die ik droeg weer terug te kunnen geven. En jeetje inderdaad! Wat een bevrijding gaf mij dit.

Toen weer terug naar het gedrag van mijn zoontje, hier ging mijn hulpvraag over. De duidelijkheid was er ineens. Ik ben al die tijd zo in de ban geweest van het zorgen voor andere mensen, en het dragen van hun last. Hierdoor ging mijn zoontje gedrag vertonen om ook die aandacht van mij te kunnen krijgen.

Ik mocht van Désirée een steen uitzoeken die passend was voor mijn gevoel van geborgenheid en veiligheid die ik krijg van mijn gezin. Die steen draag ik nog iedere dag bij me. Hij herinnert me eraan dat ikzelf en mijn  gezin eerst komen. Het zorgen voor anderen doe ik nog steeds wel. Soms knaagt het gevoel van verantwoordelijkheid aan me. Maar ik kan nu ook zeggen: “Joh… Ik kan niet”, mijn gezin gaat voor. Dat voelt een heel stuk beter. Wat een enorme impact heeft deze gezinsopstelling gehad!
Nogmaals heel erg bedankt Désirée voor deze bijzondere ervaring!