Jongeren zijn volop in ontwikkeling om meer te worden wie ze zijn willen. Los van ouders of opvoeders. Dit kan een lastige periode zijn voor alle partijen. Hoe meer ruimte de jongvolwassene kan innemen om zichzelf te zijn, des te makkelijker komt men hier doorheen.

Ruimte

Om ruimte in te kunnen nemen voor jezelf, niet om je af te zetten of om erbij te kunnen horen, is basisvertrouwen van belang. Wanneer deze getriggerd wordt door school, ouders, vrienden, hormonen, of wat dan ook, kan dit van invloed zijn op het gedrag van de jongere. In de vorm van vechten of vluchten, waarbij de trigger en bijbehorende pijn of angst centraal blijft.
Wanneer dit weer een trigger is voor jou als ouder, zie je niet het kind en zijn/haar pijn of angst, maar datgene waar jij als ouder je houvast aan ontleent. Bijvoorbeeld regels in huis.

Jezelf zijn

In mijn praktijk help ik met inzicht en bewustwording van dit proces. Zodat je zowel als jongere en als ouder in staat bent andere keuzes te maken. Te kiezen voor datgene dat klopt met jou als mens. En niet met de regels, plaatjes, principes die gehanteerd worden als houvast. Dat geeft een andere dimensie en veel meer energie. Maar zorgt ook voor de groei van het basisvertrouwen. Zodat het makkelijker wordt om jezelf te zijn en dit te laten zien in je doen en laten.

Kan jouw puber of jongvolwassene wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken en voor zichzelf gaan staan? Of is het fijn wanneer jouw kind zijn/haar grenzen ervaart en erkent? Neem dan gerust contact op voor meer info, een intake, of een afspraak.

Ik was veel boos en ontplofte vaak helemaal onverwacht. Ik vond het heel vervelend en wilde er graag vanaf. Mijn moeder heeft een afspraak voor me gemaakt. Ik voelde me gelijk op mijn gemak bij Désirée. Na de eerste keer voelde ik al het verschil. Ik ben 3 keer geweest en het gaat nu nog steeds heel goed met me.

Maron, 17 jaar