Als kind wil je er mogen zijn, ertoe doen. En wanneer dit niet als zodanig voelbaar is, of ervaren wordt, ga je dingen doen om gezien en gewaardeerd te worden. Of om je tekortkomingen te verdoezelen. Bijvoorbeeld door heel hard te werken, super lief te doen, of juist de grapjas uit te hangen, of de stoere bink. Wat erkend wordt, zal je vaker inzetten voor het gewenste resultaat.

Aangeleerd

Maar hoe handig of veilig deze manier van zijn en doen ook lijkt, het werkt niet altijd. Want ga je bijvoorbeeld verhuizen en kom je op een andere school, dan wordt het anders. Of gaan je ouders scheiden en ga je deel uitmaken van een samengesteld gezin, dan verandert de boel ook. Of er gebeurt iets binnen je gezin (bijvoorbeeld ziek/ werkeloosheid/ verslaafd worden van een van de gezinsleden) waardoor je je aangeleerde gedrag niet meer bewerkstelligt wat je hoopt.

(on-)voorwaardelijk

Gedrag dat erop gericht is om ertoe te doen en mogen zijn, om gezien & gewaardeerd te worden, is gebaseerd op de angst niet te mogen zijn & doen wie je werkelijk bent. Er niet op te durven vertrouwen dat je de ruimte mag innemen voor jezelf. En dit wordt gevoed door alles & iedereen om je heen. Vaak onbewust omdat het natuurlijk en logisch lijkt. Maar dit is het verre van. Want ook anderen hebben zich (onbewust) gedrag eigen gemaakt vanuit eenzelfde angst.

Je bestaat al

In mijn praktijk help ik (weer) zien & ervaren dat je er mag zijn zoals je bent. Bestaansrecht hebt. Omdat je simpelweg bestaat. En je wanneer je getriggerd wordt en ziet welke reactie je geneigd bent om te geven, er ook een andere keuze gemaakt kan worden. Namelijk een waarmee je trouw blijft aan jezelf. En deze manier maakt je niet afhankelijk van de omstandigheden en van anderen. Waardoor je iedere keer dat je trouw kan blijven aan jezelf, sterker wordt.

Puur

Voor kinderen is dit makkelijk én moeilijk tegelijk. Omdat ze nog minder gedrag hebben hoeven aanleren, maar nog wel in afhankelijkheidsrelaties zitten. Daarom is het van belang samen met de ouder(s) te groeien in bewustzijn. En is het niet mogelijk om alleen met het kind te werken aan herstel & groei. Maar het mooie is dat gezinsleden stuk voor stuk en als geheel de kracht zullen ervaren van weer onafhankelijk & onvoorwaardelijk kunnen zijn & doen.

Meer weten? Of een intake of afspraak plannen? Neem gerust contact op.

Ik vond het bij Désirée heel fijn en ontspannen. Ik heb veel geleerd. Het gaat de laatste tijd heel goed met me, ik kan me beter concentreren.

Beau, 12 jaar